I.ŠVEJNA: Vláda by mala predložiť systém výplat dôchodkov z II.piliera

04.10.2012 Bratislava

Bratislava 4. októbra (TASR) - Opozičná strana Most-Híd vyzýva vládu SR na urýchlené predloženie anuitnej novely, teda legislatívnej úpravy o systéme vyplácania dôchodkov z druhého piliera.

"Za tri mesiace sa dá takáto novele pripraviť," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda strany Ivan Švejna.

Upozorňuje na to v čase, keď je otvorený druhý pilier a ľudia majú možnosť sa dobrovoľne rozhodnúť o vstupe či výstupe z neho.

Podľa neho by totiž Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR malo legislatívu predstaviť ešte pred jeho opätovným uzatvorením od začiatku budúceho roka. "Je to dôležité pre ľudí pri rozhodovaní o vstupe či výstupe," dodal.

Švejna podotkol, že mnoho politikov podáva veľmi skreslené informácie o druhom pilieri. Pomer odvodov podľa neho nie je 4 % ku 14 %. Na vyplácanie dôchodkov sa totiž využívajú aj zdroje z rezervného fondu, ako aj z niektorých iných fondov Sociálnej poisťovne. "Oddeľovať to nie je správne," zdôraznil s tým, že reálny pomer je 4 % ku 21 %.


MPSVR: Pri otvorení druhého piliera nejde o čísla, zatiaľ odišlo 2698 ľudí

Druhý pilier opustilo počas prvého mesiaca jeho otvorenia 2698 sporiteľov. Naopak, pre vstup sa rozhodlo 1631. Celkovú jednomesačnú plusovú bilanciu približne 1000 ľudí a 8,4 milióna eur pre Sociálnu poisťovňu z účtov sporiteľov ministerstvo práce hodnotiť zatiaľ nechce.

"Po mesiaci sa nedá nič analyzovať ani predpokladať. Zo skúsenosti vieme, že tieto údaje nehovoria ani len o trende," vysvetlil pre TASR hovorca rezortu Michal Stuška s tým, že v prvých týždňoch sa iba začína verejná diskusia. Upozornil, že dôvodom otvorenia nebolo vyháňanie ľudí z kapitalizačného piliera, ale išlo iba o dôsledok zmien v systéme a možnosti poskytnúť ľuďom priestor na prehodnotenie účasti.

Ministerstvo práce v pláne očakáva výstup niekoľko desaťtisíc Slovákov. "Ja som veľmi konzervatívny, čo sa týka odhadov. Viete, že tie pohyby sú obojstranné. Uvidíme, aký bude výsledok," podotkol šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). Dodal, že najväčší nápor predpokladá až ku koncu otvorenia. "Budeme s napätím očakávať, aký bude výsledok," dodal s tým, že s takto získanými peniazmi sa nebude hýbať, kým nebude jasné definitívne číslo.
 

Vyberte región